26 Haziran 2009 Cuma

Cafe Omlette

Şu anda Omlette i yanlış yazdığımı farkettim ancak herşey için çok geç :) Meggy ve Eggy, Cafe Omlette'de tanışacaklar ve birbirlerine aşık olacaklar.

Cafe için 2 masa ve yemeklerin durduğu bir bar yapacağız. Masaların üst kısmını tahtadan, alt kısmını mukavvadan yapıyoruz. Alt kısmını duvar kağıdına uygun bir renk olan turuncuya boyuyoruz.


Yemekleri koyacağımız yer ise şöyle olacak, yine üstü tahta altı mukavva:

Masaya peçetelik, servis filan ekleyelim. Servisler grafon kağıdından, peçeteler peçeteden, çatal bıçak kahverengi kartondan, peçetelik de oyun hamurundan; ama içinde gerçek peçete var :)

Şimdi biraz yemek yapalım :) Oyun hamurundan tabakları hazırlıyoruz. İçlerini mercimekle dolduruyoruz. Bir tane de pizza koyalım (o da oyun hamurundan). Bir dilim de keselim yiyelim. Bu arada o şarapları da buzdolabı magnetinden buldum.


Bir de bu barın arkasına bir pano yerleştirelim. Cafemiz nerdeyse bitti. Tek eksik tabureler. Onları da yumurtalıktan yapmak istedim, baktım birkaç yere ama bulamadım. Biraz daha baktıktan sonra yine de bulamazsam onları da hamurdan yaparım artık. Karşınızda Cafe Omlette!

Meggy & Eggy - 1

24 Haziran 2009 Çarşamba

Mezarlık

Böyle cicili bicili eşyalar, dekorlardan sonra mezarlık biraz tuhaf oluyor değil mi? Aslında değil. Dedim ki madem karakterlerim yumurta -ki henüz yapmadım onları- bunların mezarı da yumurta kabından olsun. Sonuçta filmin ilk sahnesini mezarlıktan başlatmak istedim ve hatta başlattım bile. Önce dekoruna bakalım.
Tabana strafor koyacağız ki sonradan ağaç çubuklarını kolayca yerleştirelim. Arkaya da gökyüzü yapacağız. Mavi grafon kağıdı ve üzerine pamuktan bulutlar gökyüzünü oluşturacak. Sonra bahçeden toprak bulup tabanı topraklarla kaplayacağız. Tabi bunu en son yapacağız. Niye şimdi söyledim bilmiyorum.

Ağaçları da tahta çubuklara kırpış kırpış grafon kağıdı yapıştırarak yapacağız. İşte böyle:
Şimdi de annenizden yumurta kabı istiyorsunuz. Vermiyorsa gizlice ve sinsice buzdolabına dalıp bir yumurta kabını boşaltıp mutfaktan koşarak uzaklaşıyorsunuz. Onları da 3 parça yaparak mezarları yaptık. Boş bölmelerin içine mermer niyetine kartonlar yerleştiriyoruz. Zaten sonra içleri toprakla dolacak.
Sonra da ağaçları platforma batırıyoruz. Yeri toprakla kaplıyoruz. Yumurta kabı bölmelerinin içini de dolduruyoruz.
Bir mezarlığa göre fazla neşeli oldu sanki:) Neyse. Bir de Meggy ve Eggy nin isimlerini yazalım. Geldik bir sahnenin daha sonuna.

22 Haziran 2009 Pazartesi

Birkaç eşya


Yatak odasının ardından aklımda mutfak ve oturma odası vardı. Oturma odası henüz tamamlanmadı belki de tamamlanmayacak çünkü hikayeyi yavaş yavaş oluşturmaya başladım ve oturma odasına ihtiyaç olmayacak gibi. Ama yine de bir adet koltuğumuz var. Bugün sizlerle evinize beklenmedik bir misafir gelmesi durumunda kolayca pişirebileceğiniz 3 adet eşya tarifini paylaşacağım.
* Koltuk
Aynı yatağı yaptığımız gibi önce iskeletini kuracağız sonra da içini pamukla doldurduğumuz parçaları üzerine yerleştireceğiz. Şu şekilde oluyor:

Sonra da yanlara 2 tane yastık, arkaya da büyük bir parça daha ilave ediyoruz, kısık ateşte yavaş yavaş karıştırıyoruz. Koltuğumuz hazır.
* Masa
Geniş tahtaları birleştirip, ayaklarını tahta çubuklarla oluşturuyoruz. Yeşile boyuyoruz, işte bu kadar basit ya da ben uzun uzun anlatmaya üşenmeye başladım :)

Üzerine de oyun hamurundan vazo yapabiliriz. Çiçeklerin saplarını kürdanlardan yapacağız, kürdanların ucuna da renkli küçük kağıtlar yapıştıracağız. Ot niyetine de yeşil örgü ipliği tıkıştıracağız. Bir de kırmızı masa örtüsü, yeme de yanında yat.
* Buzdolabı
Bu oldukça yamuk bozdolabını mukavvadan yapıyoruz,kapaklarını sonradan ekliyoruz ve boyuyoruz.



Buzdolabının içine oyun hamurundan garip sebzeler yerleştirebiliriz. Yumurta da koyduk zaten. Bu yumurtalar önemli aslında çünkü bu yumurtalardan esinlenip karakterlerimi yumurtadan yapmaya karar verdim. Oyun hamurundan yapacağım bakalım nasıl olacak. 2 başrol oyuncumuz var : Meggy & Eggy :) Esen kalın!

21 Haziran 2009 Pazar

Yatak odası (2)

Kendimi yemek tarifi veriyormuş gibi hissediyorum, aslında o da değil tam olarak, böyle 90lar çocuk programı sunucusu havasında 'eveet çocuklar şimdii tavşan makaslarımızı alıyoruuuz' diyormuşum gibi. Ama 'yaptım, ettim ' demek de can sıkıcı; 'perde yaptım, bak'. O nedenle yapacağız edeceğiz demiş bulundum da biz kim lan. Neyse neyse yatak odasına devam :)
Yatağı ince tahta çubukları kullanarak oluşturuyoruz. Bu tahtalarla iskeletini yapacağız. Bağlantılarını iple yaptım; değişik, yapış yapış bir ip. İsmini bilmiyorum, Kadıköy'de bir incik boncuk dükkanında buldum. İskelete bir de mukavvadan başlık ekliyoruz ve geriye yatak örtüsü ve yastık kalıyor.Bu iskelete mukavva ekleyip grafon kağıdından çarşaf yapıyoruz. Yastık için de kardeş gömleğinin kol kısmındaki kumaşı kullandık. Bu malzeme Türkiye'de zor bulunabilir o yüzden yerine frenk soğanı kullanabilirsiniz(burda e2 kanalı ve martha dan söz etmem lazım ama sonra sonra). Neyse yastık için kumaşın içini pamukla doldurup dikiyoruz. Aslında aynı işlemi yorgan için de yapabilirmişim diye düşünmedim değil, neyse sağlık olsun :)
Bir de komidin ve abajur koyalım yatağın yanına. Komidini 2 adet kibrit kutusu ile yapıyoruz.Ayaklarını da yine ince tahta çubukla oluşturuyoruz. Abajur için mukavvadan 2 tane daire kesiyoruz(biri büyük biri küçük). Büyük olanı taban olarak kullanacağız küçüğü de üste koyacağız. Bu iki daireyi mukavvayla birleştiriyoruz. Mukavvayı boyayabiliriz ya da bir şey ile sarabiliriz, ben siyah kurdele ile sardım. Sonra da grafon kağıdından abajurun üst kısmını oluşturuyoruz. Çok kötü anlattım farkındayım. Komidin ve abajur da böyle oldu:

Duvara çerçeve ve kitap rafı ekleyerek bir yatak odasının daha sonuna geliyoruz. Kitaplar ve kitap rafları mukavvadan oluşuyor. Kitaplarının içine beyaz kağıtlar sıkıştırıyoruz. Çerçeve için bir kağıda bir şeyler karalıyoruz. Sonra çerçevesini kibrittten yapıyoruz. Duvara asmak için de çivi niyetine boncuk kullanabiliriz. (Not: 12 yaşının altında olan okuyuculara duyuru, çerçevenin içindeki her ne ise gelişiminizi olumsuz yönde etkileyebilir, lütfen bakmayınız)





Böylece yatak odası tamamlanmış oldu. Afiyet olsun.


19 Haziran 2009 Cuma

Yatak odası (1)

Yatak odasını anlatmadan önce çalıştığım alanı nasıl yarattığımdan bahsetmek istiyorum. Listedeki 'büyük masa'yı bekleyemedim ve elimdeki imkanlarla kendi masamı yaptım. Peki nasıl yaptım?
Bu masayı kurabilmek için ne lazım?Bir adet tv sehpası, bir adet klavye ayaklığı, 4 tane ikea kutusu, 15-20 tane kitap ve birbirine monte edilebilen laminant parke. Görüldüğü gibi kurulum çok basit. Klavye ayaklığı ile tv sehpasını eşit seviyeye getirebilmek için kutuları ve kitapları kullanıyoruz. Kitaplardan özür diliyoruz. Sonra önceden buzdolabında bir gece beklettiğimiz laminant parkeleri bu platformun üzerine yerleştiriyoruz. Masamız hazır. Bitmiş hali de şöyle:

Evet artık yatak odası ile başlayabiliriz. Öncelikle duvar kağıdı yerine kullanacağımız bir defter cildi ve sert bir mukavva lazım.

Fotoğrafta gördüğünüz gibi 2 duvar oluşturmuş olduk. Bir duvarına da pencere yapacağız. Önce maket bıçağı ile duvar kağıdından pencere yapacağımız alanı kesiyoruz. Duvar kağıdıyla mukavva arasına bir manzara resmi yerleştireceğiz. Bu resmin üstünü de şeffaf jelatin ile kaplayacağız ki cam hissiyatını versin. Aslında koymasak bile olurmuş çünkü ben o hissiyatı alamadım. Üşenirseniz koymayın :) Çerçeveleri de kahverengi kartondan şeritler kesip yapıştırarak yapıyoruz.
Şimdi sırada perdeler var. Perdeleri grafon kağıdından yapacağız. Kahverengi kartondan minik çapta bir silindir yapıyoruz. Bu silindirin yüksekliği pencerenin eninden geniş olmalı. Sonra bu silindiri pencerenin üzerine, duvara yapıştırıyoruz. Perdeyi 2 parça halinde yapacağız. Kolay şekil vereceğimiz tel ile perdeyi yaptığımız silindire sabitliyoruz. Kurdele ile perdeleri bağlayabiliriz. Ve sonuç şöyle oluyor:

18 Haziran 2009 Perşembe

Haydi bakalım başlayalım :)

Nereden aklıma geldi şu anda hatırlayamıyorum ama heveslendim ve önce stop motion animasyon ile ilgili web sitelerini gezdim iyice. Okudukça, bu işin yapım aşamalarını gördükçe daha da heveslendim ve ben de bu işle uğraşmaya karar verdim.

Hemen kendime bir malzeme listesi yapmaya koyuldum, sonra o kağıdı bir tarafa atıp 'hayır hayır önce hikaye' deyip kendimi boş sayfaya bakar buldum. Sonra malzeme listesine geri döndüm ve güzel güzel yazdım neler alacağımı. Evet listem hazırdı ancak nasıl olacaktı bu iş? Odamda çalışmaya uygun bir yer yoktu. Ben de malzeme listesine 'masa' yı ekledim hatta 'büyük masa'.
Bunların yanı sıra bir de program gerekiyordu ve bir de kamera,webcam veya fotoğraf makinesi. Program kısmı en yorucusuydu. İnternetten çeşitli programların deneme sürümlerini indiriyor deniyor deniyor ve bu deneme sürümlerinin sonuna geliyordum. Sonunda başardım ve artık stop motion pro v4 bilgisayarımda beni bekliyordu:) Kameram yoktu, webcamde ise görüntü oldukça kötüydü. Geriye kalan seçenek fotoğraf makinesiydi. Fotoğrafları çekip programda kurgulayacaktım. 2 hafta önce başladım dekoru oluşturmaya.
Sonraki yazılarımda fotoğraflarıyla birlikte yapım aşamalarını anlatmak umuduyla bu yazıyı bitiriyorum. Zaten bu yazıyı da, yazı kaydetmeyi öğrenmek ve blogspota alışmak için yazmıştım hohaha.Heralde şimdi kaydı yayınla demem gerekiyor. Haydi bakalım başlayalım :)